Impro in uw kot

IMPRO  IN UW KOT

Door Ingrid Deprez

Ja zeggen tegen neen

Cursusreeks Living Impro. Vier zondagvoormiddagen om te ontdekken hoe je soepeler kan meebewegen op de stroom van wat er is. Vier zondagvoormiddagen om het plezier te ervaren dat ermee samengaat als je dat doet. Twee dagen voor de derde sessie wordt ons duidelijk dat het bijzonder onverstandig is om met een groep samen te komen, nu het Coronavirus aan het oprukken is.

In Living Impro gaat het vaak over ‘ja’ zeggen, ook als wat ons toevalt, niet is wat we voorzien hebben. En dan gaan we daar in mee en voegen er iets aan toe, wat het helemaal anders maakt en daardoor vaak zo boeiend.

Als lesgevers (die in ons eigen leven volslagen experts zijn in de open mindset en in totale mindfullnes door het leven zweven, op elk moment, dat spreekt voor zich ;-)) wilden we wel eens meegaand-op-de-stroom-gewijs uitproberen wat we ook online kunnen. En dus deden we voor het eerst in onze geschiedenis een ZOOM-Living Impro-sessie. Een ingekorte versie van een uur, bij wijze van experiment.

Plan B


Blijkt dat je perfect een op Qigong gebaseerde lichaamsoefening kan doen via het internet. Een afsluitend meditatief moment werkt ook. Al is het wel grappig als iedereen met gesloten ogen voor zijn scherm zit, of even uit beeld gaat om meer ruimte te hebben. Dat is dan meteen ook het voordeel voor zij die sommige oefeningen minder leuk vinden. Je gaat gewoon wat opzij en doet daar wat je zelf wil. Die vrijheid bestaat natuurlijk ook in de live-les, maar mensen doen dat daar toch net iets minder snel.

Voor de  improvisatie oefeningen was het even zoeken welke mogelijk waren binnen de beperkingen van dit medium. We beperkten ons voorlopig tot associatieoefeningen en verhalen opbouwen. De ene vond het boeiend en positief om afgezonderd van de anderen een aantal dingen te kunnen ervaren, een andere gaf aan net het samenzijn met de groep te missen, om zich vrij genoeg te voelen om zich in spontaniteit te smijten.  Het is natuurlijk ook wel wat vreemd om in je woonkamer woorden te staan roepen naar een scherm en dan plots je puberzoon door de kamer te zien lopen met een halve slaapkop en ontbloot bovenlijf. Het remt toch een klein beetje af.Wij waren achteraf enthousiast en sloegen volop aan het brainstormen over de mogelijkheden voor volgende week en wie weet zelfs ruimer. Als we een paar technische oplossingen vinden, gaan we aan de slag met oefeningen per twee om er nog net iets meer schwung in te krijgen. Wordt vervolgd, zonder twijfel!


Meegaan met de stilvallende stroom


De eerste dagen sloeg dat enthousiasme wild om zich heen en bereikte fantasierijke hoogtepunten. We dromen namelijk al langer van het opzetten van workouts online. Het lijkt ons geweldig als ook mensen die verder wonen, of niet altijd op onze groepsuren fysiek bij ons kunnen geraken, ook te kunnen bereiken. Dit is het moment om het uit te proberen! “Jeuhj, joepie, geweldig idee, we doen een try-out in gratis aanbod en dan zetten we een systeem op met beurtenkaarten en jajajaja en dan kunnen we flexibel zijn in uren en ja, want zoveel mensen zitten nu toch thuis en sommigen hebben stress en, en, en….”

Gek genoeg vallen we een paar dagen later stil. Of nee, we besluiten om stil te vallen. We krijgen zelf op dit moment een tsunami van online aanbod over ons, allemaal om ter fijnst en mooi en allemaal met de geweldigste intenties. Waarvoor dank. Maar we voelen ook dat we veel daarvan liever aan ons laten voorbij gaan op dit moment.
Want eerlijk, misschien leggen we daarmee de uitnodiging die deze crisis brengt iets te gedreven naast ons neer, in het ons druk bezig houden met al deze dingen.

Respons in plaats van reactie


Er is iets groots aan het gebeuren in de wereld, en het is ingrijpend en heftig. Tegelijk brengt het ook kansen met zich mee, ruimte tot verstilling en bezinning. Zoveel mensen moeten nu terugplooien op zichzelf en een kleinere kring rond zich. Misschien hebben we dat te leren, met zijn allen, dat het niet altijd maar meer en verder en groter moet zijn. En ook eens stil mag vallen in en rond ons. Dat we kunnen ademen, wij die nog niet ziek zijn, de lucht is nog nooit zo fris en zuiver geweest.
Een van de dingen waar we in Living Impro rond werken, is om ook de tijd te nemen om in je te laten aankomen wat er op je afkomt. Binnen laten komen, ontvangen, en dan een antwoord bieden dat daarop aansluit en past. Zo kom je tot een respons die van jou is, en niet een door ingesleten patronen ingegeven reactie.
Om die reden gaan we zelf nu eerst in verstilling en we nodigen jullie uit dat ook te doen.
Onze afgesproken online sessie voor de cursus gaat natuurlijk nog wel door. Die willen we zelf voor geen geld missen, want enthousiast zijn we nog steeds.
De wilde plannen verder uitwerken laten we even rusten. We zijn nog steeds enthousiast en geïnspireerd en hebben allerlei ideeën, die we nog even laten broeden. En we zullen ermee komen als er wat rust is weergekeerd in digi/online-land.

Heel graag tot dan!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *